Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Algemeen Bestuur

woensdag 15 mei 2024

19:30 - 23:00
Locatie

B311 - AB zaal (Hensbeker)

Voorzitter
De heer J.C.H. Haan
Toelichting

De vergadering is live te volgen via


https://stichtserijnlanden.waterschapsinformatie.nl/dashboard
Het is ook mogelijk om de vergadering live bij te wonen. In verband met de beperkte capaciteit in onze AB-zaal vragen wij u zich vooraf aan te melden via bestuurszaken@hdsr.nl (uiterlijk 15 mei, 12 uur).

Agendapunten

  1. 1
    Opening, vaststelling agenda
  2. 2
    Besluitvormend deel (hamerstukken)
  3. 2.1

    De rekenkamer heeft het onderzoek naar digitale dienstverlening afgerond in samenwerking met onderzoeksbureau Partners & Propper.
    Het doel van dit onderzoek is om inzicht te bieden aan het algemeen bestuur waar HDSR staat op het gebied van digitale dienstverlening en of er eventuele verbeterpunten zijn. Het onderzoek naar de digitale dienstverlening biedt daarom inzicht in de doeltreffendheid van de digitale dienstverlening in hoeverre inwoners en bedrijven snel en eenvoudig worden geholpen.

    Voorgesteld besluit

    Het algemeen bestuur wordt voorgesteld:
    1. Kennis te nemen van de resultaten van het onderzoek van de Rekenkamercommissie.
    2. In te stemmen met de aanbevelingen van het rapport.
    3. Het college op te dragen over een jaar de voortgang van de uitvoering van de aanbevelingen aan het algemeen bestuur te rapporteren (middels het bestuursverslag).

  4. 2.2

    Ons waterschap kent een onafhankelijke externe bezwaarschriftencommissie. Deze commissie, bestaande uit mensen die niet bij het waterschap werkzaam zijn, adviseert bij ingediende bezwaarschriften tegen besluiten van het waterschap. Formeel is de commissie een externe commissie als bedoeld in artikel 7:13 van de Algemene wet bestuursrecht. De commissie hanteert bij haar taakuitoefeningen de regels en plichten zoals vastgelegd in de Verordening behandeling bezwaren Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. 
    Deze verordening dateert uit 2001 en dient te worden geactualiseerd. De nu voorgestelde verordening is tekstueel geactualiseerd. Daarnaast zijn er een klein aantal inhoudelijke wijzigingen opgenomen. Daarbij is ook rekenschap genomen van het wetsvoorstel ‘Wet versterking waarborgfunctie Awb’, dat tussen 1 februari 2024 en 31 juli 2024 ter consultatie ligt. Dit wetsvoorstel beoogt de Algemene wet bestuursrecht op een aantal aspecten te wijzigen, hetgeen ook raakt aan de taakuitoefening van de bezwaarschriftencommissie.

    Voorgesteld besluit

    Het Algemeen bestuur wordt voorgesteld:
    1. De Verordening commissie bezwaarschriften Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (DM 1980491)vast te stellen.

  5. 2.3

    Dit voorstel betreft het vaststellen van vaarwegbeleid dat de vigerende beleidsnota uit 2015 vervangt. In de geactualiseerde beleidsnota zijn o.a. afwegingskaders opgenomen voor het aanwijzen van vaarwegen en ligplaatsen, en wordt ingezet op het uniform maken van de toegestane vaarsnelheden op de wateren waar HDSR nautisch beheerder is.

    Voorgesteld besluit

    Het algemeen bestuur wordt voorgesteld:
    1. het inspraakrapport vast te stellen (DM1985091) over de ingediende zienswijzen n.a.v. de terinzagelegging van het voorontwerp van de Nota Vaarwegbeleid;
    2. de Nota Vaarwegbeleid vast te stellen, conform het bij deze besluitnota behorende ontwerp (DM1988292).

  6. 3
    Opiniërend deel
  7. 4
    Besluitvormend deel
  8. 5
    Verslagen
  9. 6
    Ingekomen stukken
  10. 6.1

    De rekenkamer heeft het jaarverslag van de rekenkamercommissie 2023 opgeleverd (per 1 januari 2024 is de rekenkamercommissie veranderd in de rekenkamer).


    Vragen n.a.v. het jaarverslag kunnen gesteld worden via bestuurszaken@hdsr.nl. De vragen worden doorgeleid naar de secretaris van de Rekenkamercommissie voor beantwoording.

    Voorgesteld besluit

    Het algemeen bestuur wordt gevraagd kennis te nemen van het jaarverslag 2023 van de rekenkamercommissie.

  11. 7
    Rondvraag
  12. 8
    Sluiting