Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie SKK

donderdag 10 februari 2022

19:30 - 21:50
Locatie

AB zaal | Hensbeker, Poldermolen 2 te Houten

Voorzitter
S. Groenendijk
Toelichting

https://stichtserijnlanden.waterschapsinformatie.nl/dashboard

Agenda documenten

Agendapunten

  1. 1

  2. 2
    Stukken ter advisering (besluitvorming door AB)
  3. 2.1

    Het college en projectteam legt u met veel plezier het voorkeursalternatief van het project ‘Waterberging en -doorvoer Willeskop’ voor. Een mooi waterschapsproject dat echt bijdraagt aan onze ambities op gezond water, duurzaamheid, waterveiligheid en klimaatadaptatie. Het voorkeursalternatief is opgebouwd uit een doelmatig basisontwerp met optionele bouwstenen die extra kwaliteit aan het project toevoegen. In het project werken we nauw samen met onze partner Staatsbosbeheer.


    Ten tijden van behandeling van dit voorstel in de commissie SKK, wordt de laatste hand gelegd aan de intentieverklaring. In plaats daarvan is de bestuurlijke memo bijgevoegd die op 30 november 2021 door de portefeuillehouder en Staatsbosbeheer is besproken en waar beide partijen achter staan. Tijdens de behandeling van dit voorstel in het AB zal een ondertekende versie beschikbaar zijn.

    Voorgesteld besluit

    Het algemeen bestuur wordt voorgesteld:

    1. Het voorkeursalternatief voor het project ‘Waterberging en -doorvoer Willeskop’ vast te stellen, zoals aangegeven in de bijbehorende rapportage en visualisaties (DM#1834476 en DM#1834475).
    2. In te stemmen met de uitvoering van dit project op basis van het voorkeursalternatief.
    3. Hiervoor een uitvoeringskrediet van € 4,85 mln. beschikbaar te stellen voor de planuitwerkingsfase en realisatiefase.
  4. 2.2

    In 2017 is gestart met dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk. De aanleiding voor de versterking is dat de dijk niet voldoet aan de veiligheidsnormering, zoals die in 2017 is vastgelegd in de Waterwet. Project Salmsteke is één van de zes deelprojecten en richt zich op het versterken van circa twee kilometer dijk ten westen van Jaarsveld. Project Salmsteke is met voorrang opgestart en uitgevoerd om aan te sluiten op de gebiedsontwikkeling ‘Salmsteke Ontkiemt!’ in de naastgelegen uiterwaard.
    Salmsteke is opgenomen in de programmering van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). Door deze programmering komen de subsidiabele uitgaven van het project in aanmerking voor een 90% bijdrage van het HWBP. Overeenkomstig de werkwijze van het HWBP wordt de dijkversterking doorlopen in drie fases: verkenningsfase, planuitwerkingsfase en realisatiefase. De verkenningsfase is in juni 2019 afgesloten met de bestuurlijke vaststelling van het voorkeursalternatief. De planuitwerkingsfase wordt afgesloten met de vaststelling van het projectplan Waterwet.

    Voorgesteld besluit

    Het algemeen bestuur wordt voorgesteld:

    1. in te stemmen met de Nota van Antwoord ‘Salmsteke ontkiemt’ (DM1845426);
    2. het projectplan waterwet ‘Dijkversterking Lekdijk, Salmsteke’ (DM1811096) vast te stellen;
    3. kennis te nemen van het bestemmingsplan en projectplan waterwet ‘Uiterwaard’, dat door resp. de gemeenteraad van Lopik en de minister van I&M zal worden vastgesteld.
  5. 2.3

    Ter instemming ligt voor de Regionale Veenweiden Strategie (RVS) Utrechtse veenweiden. Het is een strategie voor het verminderen van broeikasgasemissies en het afremmen van bodemdaling uit veenbodems in het landelijk gebied van de provincie Utrecht voor de periode tot 2030 met een doorkijkje naar 2050.


    De Regionale Veenweiden Strategie gaat uit van een gebiedsgerichte aanpak en zet in op een mix aan maatregelen gecombineerd met een gezond, robuust en klimaatbestendig watersysteem. Uitgangspunt is dat de landbouw in het veenweidegebied zich ontwikkelt naar een duurzame en vitale sector met een goed toekomstperspectief.


    De RVS Utrechtse veenweiden is opgesteld met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) als medepenvoerders en met nauwe betrokkenheid van de gemeenten Woerden, De Ronde Venen en Vijfheerenlanden. De andere waterschappen, gemeenten en landbouw- en natuurorganisaties binnen het Utrechtse veenweidengebied hebben op verschillende momenten gedurende het proces via denktanks, bestuurlijke overleggen en Webinars input geleverd.

    Voorgesteld besluit

    Het algemeen bestuur wordt voorgesteld:
    In te stemmen met de Regionale Veenweiden Strategie (RVS) Utrechtse veenweiden (bijlage A1 - DM 1836013)

  6. 3
    Stukken ter consultering (besluitvorming door college)
  7. 4
    Informerend deel
  8. 4.1

  9. 4.2

  10. 5
    Mededelingen
  11. 6
    Ingekomen stukken
  12. 7
    Rondvraag - 21:45
  13. 8
    Sluiting