Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie BMZ

dinsdag 25 maart 2025

19:30 - 22:30
Locatie

AB zaal | Hensbeker, Poldermolen 2 te Houten

Voorzitter
Hans Marchal
Toelichting

Link naar live uitzending: Commissie BMZ

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

  2. 2
    STUKKEN TER ADVISERING (besluitvorming AB)
  3. 2.1

    Door aanpassing van landelijke wetgeving moeten er twee interne verordeningen aangepast worden en worden vastgesteld door het algemeen bestuur.
    De Waterschapswet en het Waterschapsbesluit zijn per 1 januari 2025 gewijzigd. De grootste wijzigingen uit deze wetswijzigingen hebben betrekking op de invoering van de rechtmatigheids-verantwoording en de gewijzigde verslaggevingsregels voor de begroting en jaarstukken. De Unie van Waterschappen heeft modelverordeningen opgesteld en deze zijn gebruikt als basis. De kaders voor de rechtmatigheidsverantwoording en voor de accountantscontrole zijn al eerder door het algemeen bestuur vastgesteld op 18 december 2024 en zijn in de voorliggende verordeningen verwerkt.
    Dat de verordeningen niet eerder zijn aangepast heeft te maken met het laat beschikbaar komen van de modelverordeningen en latere wijzigingen van de Waterschapswet en Waterschapsbesluit.

    Voorgesteld besluit

    1. De ‘Verordening beleids- en verantwoordingsfunctie van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden’ (DM 2054552) vast te stellen.
    2. De ‘Verordening beleids- en verantwoordingsfunctie van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden’, vastgesteld in de vergadering van het Algemeen Bestuur op 30 juni 2010, in te trekken.
    3. De ‘Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden’ (DM 2054551) vast te stellen.
    4. De ‘Verordening controle op het financieel beheer en op de inrichting van de financiële organisatie van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden’, vastgesteld in de vergadering van het Algemeen Bestuur op 17 september 2008, in te trekken.

  4. 3
    STUKKEN TER CONSULTERING (besluitvorming college)
  5. 3.1

    Ingevolge artikel 120, eerste lid, van de Waterschapswet stelt het algemeen bestuur van een waterschap ten behoeve van de watersysteemheffing een verordening vast, waarin voor elk van de categorieën van belastingplichtigen de toedeling van het kostendeel is opgenomen. Deze verordening staat bekend als de kostentoedelingsverordening. Omdat per 1 januari 2026 het gewijzigde belastingstelsel van kracht is wordt de verhouding tussen de categorieën niet meer deels bepaald op basis van waarden maar is het model op basis van gebiedskenmerken van toepassing. Ook is er meer ruimte voor het bestuur om invloed op de kostenverdeling te hebben. Daarom wordt, nog voordat deze  komende zomer een inspraakprocedure wordt doorlopen, de concept-kostentoedelingsverordening ter consultatie in de commissievergadering van 25 maart ingebracht.

    Voorgesteld besluit

    Voorkeur uit te spreken voor
    Het algemeen bestuur wordt gevraagd:
    · Bent u het eens met de nadere uitwerking van onderstaande richtingen?
    · Wat wilt u het college nog meegeven?


    Onderdeel A: Rekenkundige uitkomst gebiedsmodel
    · Voor de kostentoedeling van 2026 vast te houden aan de rekenkundige uitkomst.


    Onderdeel B: Tariefdifferentiaties
    · Een tariefdifferentiatie invoeren van -75% voor waterberging en de keuze over tariefdifferentiatie verharde openbare wegen open ter consultatie.


    Onderdeel C: Kosten direct toewijzen aan categorieën belastingplichtigen
    · Voortzetten huidige beleid en geen gebruik maken van de mogelijkheid om bepaalde kosten direct aan bepaalde categorieën belastingplichtigen toe te wijzen.


    Onderdeel D: Termijn voor herzien kostentoedelingsverordening
    Voortzetten huidige beleid om de kostentoedelingsverordening eenmaal in de 2 jaren te herzien.

  6. 4
    INFORMEREND DEEL
  7. 4.1

    De meerjarenstrategie communicatie helpt HDSR om met meer impact, gestructureerd, professioneel en doelgericht te communiceren. Dit draagt bij aan een helder en herkenbaar imago, betere betrokkenheid van stakeholders en ondersteunt de organisatiedoelen. De strategie geeft invulling aan de ambitie van HDSR om (h)erkend te worden als onmisbare partner voor maatschappelijke opgaven op het gebied van veilige dijken, schoon & gezond water en ruimtelijke inrichting. Eenduidige, gedragen profileringsthema’s waarop HDSR gezien en gevonden wil worden vormen hiervoor de sleutel. Deze aanpak geeft bovendien houvast bij het vergroten van waterbewustzijn door dat bewust en zichtbaar aan alle communicatiethema’s te koppelen.

    Voorgesteld besluit

    De bijgevoegde stukken dienen ter achtergrondinformatie bij de presentatie.

  8. 4.2

  9. 5
    Mededelingen
  10. 6
    Ingekomen stukken
  11. 7
    Rondvraag
  12. 8
    Sluiting